Colesterol

Colesterol

Colesterol

CE ESTE COLESTEROLUL?

Colesterolul:
- este raspandit in tot organismul uman (creier, nervi, intestin, muschi, piele, ficat si inima)
- si este necesar functionarii adecvate a organismului
Ficatul nostru produce singur 80% din colesterolul necesar organismului. Daca alimentele mancate contin o cantitate prea mare de grasimi, colesterolul incepe sa se depuna pe vasele de sange, ceea ce duce la ingustarea arterelor. In final se poate ajunge pana la angina pectorala sau infarct miocardic.

Atunci cand creste:
- colesterolul duce la ateroscleroza
- adica colesterolul si alte grasimi sunt depozitate pe
peretele arterelor din tot corpul, inclusiv arterele care hranesc inima (in timp ingustarea peretilor vaselor inimii duce la cardiopatie ischemica, angina pectorala, infarct miocardic)

Colesterolul nu se dizolva in sange (la fel cum uleiul nu se dizolva in apa).
Doar acizii grasi din pestii de apa sarata (hering, macrou, somon) pot descompune colesterolul din sange.
Si activitatea fizica sustinuta consuma
acizii grasi si previne acumularea lor in ficat.

Colesterolul este de 2 feluri:
LDL-colesterol = colesterol rau, care e in plus si care se depune pe vasele de sangeHDL-colesterol = colesterolul bun, care este în limitele normale, necesare organismului

CUM CRESTE COLESTEROLUL RISCUL DE BOALA CARDIOVASCULARA ?
Colesterolul depozitat pe peretele arterelor cauzeaza cardiopatie ischemica, deoarece ingusteaza in exces circulatia sangelui prin vase.
De aceea nu mai ajunge suficient oxigen la tesuturi, fenomen cunoscut sub numele de ischemie. Acest lucru se intampla mai ales tesuturilor mari consumatoare de oxigen, cum sunt creierul si inima. Asadar, colesterolul crescut este factor de risc mai ales pentru
accidentul cerebral vascular si pentru cardiopatia ischemica, dar si pentru alte numeroase afectiuni.
Asadar colesterolul trebuie controlat, deoarece in exces este periculos pentru organism, pentru ca aceste ingrosari ale vaselor cauzeaza cardiopatia ischemica si ateroscleroza.
Ingustarea lor poate duce la o blocare totala si, in final, la infarct.

LIMITELE COLESTEROLULUI SI CARDIOPATIA ISCHEMICA
Odata cu punerea diagnosticului de cardiopatie ischemica este necesara analiza sangelui pentru a stabili colesterolul total,
LDL-colesterolul, HDL-colesterolul si trigliceridele.
Medicul cardiolog va decide care este cel mai bun tratament, pentru a obtine un risc scazut de evenimente cardiovasculare. Obiectivele tratamentului vor fi mentinerea unui nivel de
LDL-colesterol sub 100 mg/dl, iar cel de HDL-colesterol mai mare de 35 mg/dl.
Atentie! Tratamentul hipocolesterolemiant va fi indicat doar de medic.

In unele magazine online gasiti produse pentru mentinerea nivelului optim de colesterol, cum ar fi produse anticolesterol ce pot fi gasite in magazinele Produse Naturiste si Plafar

Un produs bun pentru mentinerea nivelului optim al colesterolului total, al colesterolului HDL, al colesterolului LDL si al trigliceridelor este Chitosan produs de Solaray. Totodata acest produs favorizeaza reducerea greutatii corporale intr-un regim hipocaloric (chitosanul ingerat este o fibra dietetica, care sufera o digestie minima, deci nu are valoare calorica).

CE TREBUIE SA FACA O PERSOANA CU COLESTEROL CRESCUT?
Pacientii cu cardiopatie ischemica trebuie sa-si mentină
colesterolul mai scazut decat cei sanatosi.
In acest sens, sunt necesare schimbari ale ritmului de viata si in unele situatii, terapie medicamentoasa.
Pacientii la care
colesterolul-LDL (rau) se menţine peste 130 mg/dl necesita tratament medicamentos.
Daca nivelul de
LDL-colesterol (rau) se mentine intre 100-130 mg/dl dupa o dieta adecvata medicul va prescrie tratament medicamentos de la caz la caz.
Atentie! Pe durata tratamentului medicamentos pacientii trebuie:
- sa continue regimul alimentar prescris de medic
- sa sustina o activitate fizica regulata
- sa scada neaparat in greutate, daca sunt supraponderali
- sa controleze alti factori de risc cardiovasculari: fumat, diabet zaharat, hipertensiune arteriala
STATINELE
Statinele tind sa devina medicatia principala in tratamentul hipercolesterolemiei.
Efectul principal al acestora este scaderea
colesterolului LDL, prin inhibitia unei enzime care controleaza nivelul de producere al colesterolului din organism.
Aceasta clasa de medicamente reduce colesterolul in 2 moduri:
- scaderea producerii de colesterol
- si cresterea capacitătii ficatului de eliminare a colesterolului din sange
Efectele maximale sunt observate dupa 4-6 saptamani.
După 6-8 saptamani este indicata realizarea unui nou control al colesterolului in functie de care medicul curant va reajusta dozele.
Statinele sunt bine tolerate, iar efectele secundare care ar putea determina intreruperea tratamentului sunt foarte rare. Trebuie remarcat ca tratamentul medicamentos se poate intinde pe mai multi ani, datorita faptului ca stoparea si regresia aterosclerozei necesita cel putin 1-2 ani de terapie sustinuta.
Atentie! Ori de cate ori apar probleme pe parcursul tratamentului pacientii trebuie sa se adreseze medicului curant.
CAUZELE CRESTERII COLESTEROLULUI

De ce creste colesterolul? Exista 2 mari cauze:
- o predispoziţie mostenita genetic si
- alimentatia nesanatoasa
De foarte multe ori cele 2 cauze coexista, adica nu numai ca exista predispozitia mostenita, dar se adauga si proastele obiceiuri alimentare.
Colesterolul depinde si de greutatea corporala, de varsta, de activitatea fizica, de
nivelul hormonului estrogen (la femei).
Activitatea fizica susţinuta consuma acizii grasi si previne acumularea lor in ficat.
REDUCEREA GREUTATII CORPORALE
Persoanele supraponderale au in mod constant colesterolul mai mare decat cele cu o greutate normala varstei si sexului.
Scaderea in greutate reduce cantitatea de
LDL colesterol (rau) şi o creşte pe cea de HDL colesterol (bun).
O persoana cu
cardiopatie ischemica trebuie sa faca eforturi pentru a-si aduce greutatea corporala la un nivel cat mai aproape de greutatea normala. Aceasta se poate obtine printr-o alimentatie saraca in colesterol, asociata cu efortul fizic sustinut.ACTIVITATEA FIZICA
Efectuat sustinut, efortul fizic moderat reduce riscul de
cardiopatie ischemica si scade mortalitatea prin boala cardiovasculara, prin multiple mecanisme:
- reducerea
colesterolului LDL (rau şi a trigliceridelor sanguine
- cresterea
colesterolului HDL (bun)
- reducerea tensiunii arteriale
- reducerea greutatii corporale
- imbunatateste efectiv activitatea inimii si a plamanilor
- ca si pestele consuma
acizii grasi (colesterolul rau)
Efectuata in mod regulat, activitatea fizica creste nivelele de
HDL-colesterol (bun) si le scade pe cele de LDL-colesterol (rau).
Faceti macar o plimbare pe jos de 1 ora.

DIETA (ALIMENTATIA)
Nici un aliment vegetal (plantele) nu are nici un pic de colesterol. De aceea la vegetarieni riscul de crestere al colesterolului este neglijabil. Colesterol gasim numai in alimente de origine animala.
Grasimile animale cresc
colesterolul-LDL (rau) mai mult decat orice alte alimente. Reducerea cantitatii de grasimi animale si a colesterolului din dieta este un pas important si o etapa necesara in incercarea de a reduce nivelul colesterolului din sange.
Se impune deci urmarea unui regim alimentar.
Cantitatea de grasimi va reprezenta 30% din totalul de calorii necesar zilnic, iar grasimile animale vor reprezenta 10% din totalul aportul zilnic de grasimi.

Dieta poate contine
- foarte bine de consumat (alimente ce scad semnificativ colesterolul)
- peste (
somon, hering, macrou) – minim 2 kg pe saptamana
poate cel mai important aliment care scade riscul aparitiei ingustarii vaselor, stopeaza si regreseaza ingrosarea lor, mai important chiar decat regimul vegetarian, este pestele (cu cat mai gras cu atat este mai sanatos)
-
usturoiul, cimbrul
-
merele
- bine de consumat
-
fructe si legume proaspete (la fiecare masa), cereale
-
ulei de masline
-
paine intermediara sau de graham, cereale nedecorticate
- doar conditionat bine de consumat
-
produse lactate degresate (0,5-1% cu continut scazut in grasimi)
-
ulei vegetal (fara prajeli, rantas)
- ex. cartofii prajiti nu sunt recomandaţi,
cartofii copţi da

De evitat (alimente cu grasimi animale)
- chiar de eliminat sau inlocuit cel putin, deoarece sunt cele mai mari depozite de colesterol
- organe (mai ales ficat, creier, rinichi)
- galbenusul de ou (maxim 2 oua pe saptamana)
-
carne rosie (mai ales cea grasa)
-
unt
-
grasime, slanina, pielea de pe carne
-
frisca, smantana
-
maioneze, creme
-
mezeluri
-
dulciuri rafinate
- de preferat celor de mai sus
-
carne slaba de curcan sau de pui (fara grasime si piele)

In unele magazine online gasiti produse pentru scaderea greutatii, cum ar fi produse pentru slabit ce pot fi gasite in magazinul Produse Naturiste

NECESARUL ZILNIC DE COLESTEROL

Colesterolul este o grasime indispensabila vietii, din care organismul sintetizeaza sarurile biliare si hormonii sexuali si pe baza careia construieste membranele celulare. Organismul unei persoane mature are nevoie zilnic de maximum 300 mg de
colesterol.

Ai mare grija să nu depasesti acest nivel!
Iata continutul de colesterol al unor alimente:

Mancaruri bogate in colesterol mg/100g
ficat 380omleta 350unt 250maioneza 1651 ou 140paste cu ou 140carnea de manzat 70file piept de pui 53

Mancaruri sarace in colesterol mg/100g
lapte degresat 7ulei vegetal 1lactate degresate 0,5 -1albus de ou 0fructe, legume 0paste fara ou 0

SFATURI UTILE
- cititi etichetele ambalajelor
- cititi informatiile in legatura cu grasimile saturate (de origine animala) si nesaturate, grasimile totale,
colesterolul, caloriile

REZULTATE
Nu asteptati rezultate foarte rapide.
De obicei
reducerea colesterolului total si a colesterolului-LDL nu apare inainte de cateva saptamani.

DA
- greutate normala
- alimentatie saraca in
colesterol (peste, legume, fructe, lactate degresate)
- activitate fizica moderata
- pe scurt, alege dieta urmatoare: putina carne, mult peste, uleiuri vegetale si multe legume si fructe (mai ales mere)

NU
- grasimile animale
- alcoolul
- sedentarismul
- stres-deoarece acesta duce la mese dezechilibrate, in surplus decat are nevoie organismul (bogate in grasimi)
Pentru intrebari va asteptam pe Forumul Medical al Portalului de Sanatate Doctor Bun

0 comentarii:

Nutritionism

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP